Vaak vermoeid? Slapen is niet altijd het antwoord.

Vaak vermoeid? Slapen is niet altijd het antwoord.

Vermoeidheid komt niet altijd door slaap te kort of een fysieke slaap behoefte. Door een grote hoeveelheid aan dagelijkse afleiding van beeldschermen, voelen we niet meer goed welke gevoelens zich aandienen in je lijf en geven we er structureel onvoldoende aandacht aan.  Het gevolg daarvan is dat je je slaperig kan gaan voelen en geneigd bent om daar gehoor aan te geven. 

Vooral de accuut opkomende slaapbehoefte is opvallend.  Het slaperige gevoel is dan vooral heel sterk voelbaar achter je ogen. In plaats van toe te geven aan je slaap, kan je beter juist je lichaam wat in beweging brengen. Wat frisse lucht en wandelen doet wonderen. Vraag je dan eens af, zodra je uit de wat dromerige modus komt, wat er zojuist gebeurde. Waar was je je voor aan het afsluiten?  Baal je van de situatie waar je in zat, maar kon je niet weg? Verveelde je je of voelde je je alleen? Vertelde iemand iets wat je raakte? Mis je iemand of voel je je alleen? Of hield je je in je hoofd bezig met dat je iets wil veranderen in je leven wat steeds maar niet lukt of eigenlijk heel graag iets doen, maar kan je je er niet toe zetten omdat de vermoeidheid de kop op steekt? Allemaal interessante situaties. Zeker de laatste. To do lists en een gevoel van falen om de to do's voor elkaar te krijgen, kunnen er alleen al voor zorgen dat je je enorm vermoeid voelt. 

Een vermoeid gevoel wat heel accuut komt opzetten kan ontzettend irritant en hardnekkig patroon zijn, wat ik zelf ook nog niet helemaal onder controle heb. Zodra ik dichtbij ben om een patroon helemaal te doorbreken, dan weet ik van mijzelf dat ik wat angstig word en dat de vermoeidheid weer komt. En even heel hardnekkig is. Want tja, succes in veranderen kan ook heel spannend zijn. Maar daarover vertel ik later meer. 

Heb jij ook last van vermoeidheidsklachten, zonder medische oorzaak? Neem dan eens contact op.  

Over de schrijver
Reactie plaatsen